Miért fontos a tiszta ivóvíz?

Az emberi szervezet fő alkotóeleme a víz. Az újszülöttek testének 75-80%-a, míg a felnőtt emberi test 60-70 %-a víz. Ezért is nagyon fontos a szervezetünk számára, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot igyunk. Az ember étel nélkül hetekig bírja, ivóvíz nélkül csak másfél napig, a tiszta víz pótlása sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Az ivóvíz az egyetlen, semmi mással nem pótolható élelmiszer.

Egy ember az élete folyamán kb. 5 millió liter tiszta vizet használ el. Ezek azonban csak a szerencsésebb emberek! A világon kb. 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni.

 Kemény víz esetén a csővezeték rendszerek, illetve a vízzel működő berendezések belsejében a vízkő lerakódik és káros hatással van müködésükre. A felszíni vizek a talaj rétegeken áthaladva kioldják a bennük lévő fémsókat (kalcium, magnézium). A víz keménysége ennek megfelelően a vízgyűjtő terület függvényében változik.

Az oldott fémsók kiválnak a vízből és megindul a vízkő képződés a csővezetékek, háztartási gépek, bojlerek, kazánok belsejében, fűtőszálain. A berendezések karbantartási költsége magasabb lesz, energiafelhasználása megnő, a vízhálózat eldugul, illetve az áramlási keresztmetszet lecsökken.

A klór minden esetben megtalálható a háztartási vízvezetékekben. A klór jelenléte jó és egyben rossz hír is számunkra. Egyrészről a klór hatásos eszköze a víz fertőtlenítésének és a széleskörű mikrobiológiai járványok megelőzésének. Amíg a víz a tisztítótelepekről eljut a háztartásokig klórra van szükség, hogy tiszta és iható maradjon.

Ugyanakkor a klór reakcióba lép egyéb organizmusokkal és így melléktermékek (trihalometánok) keletkeznek, amik ártalmasak az egészségre.

A Harvard Egyetem és a Wisconsini Gyógyászati Egyetem együttes kutatásainak megállapításai szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a klóros víz fogyasztása és a gégerák kialakulása között. Más kutatások kimutatták, hogy azon nőknek akik naponta öt pohár sima csapvizet megisznak nagyobb az esélyük az elvetélésre.

Mivel a testünk úgy működik mint egy klór-szivacs egy zuhanyzás alkalmával 6-100 szoros klór- és egyéb vízben oldott méreg hatásnak vagyunk kitéve mintha ugyan azt a vizet meginnánk.

 Az egyszerű átfolyó rendszerű szűrés a káros anyagoknak csak egy részét távolítja el. Sajnos a forralásnál csak a baktériumok pusztulnak el, a vírusok és vegyi anyagok,nehézfémek a vízben maradnak. A klórozás fertőtleníti a vizet, de az emberi szervezetre gyakorolt hatása nagyon káros és kellemetlen ízű és szagú lesz a víz. A hagyományosnak számító víztisztítási eljárások tehát jól használhatók amikor a mosó- fürdővíz tisztításáról van szó. Amikor azonban az ivóvizen keresztül közvetlenül az egészségünk a tét nem elégedhetünk meg ennyivel.
    
A fordított ozmózis elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket is kiszűri. De birtokunkban van a megoldás, amely a legtökéletesebb víztisztítási eljárást képes a nap miden órájában lakásunkban produkálni. Víztisztító berendezésünk a fordított ozmózis elvét használja ki. Ez az évtizedek óta használatos eljárás a tengeren hajózók, űrhajósok, tenger mellett élők ivóvízproblémáit oldja meg.

 

Az ozmózis egy spontán oldószer (általában víz) külső behatás nélküli áramlási folyamata egy félig-áteresztó membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A félig áteresztő hártyák olyan résekkel rendelkeznek, amelyek csak bizonyos mérethatár alatti részecskéket engednek át, tehát a membrán átengedi az oldószert (vizet), de nem engedi át az oldott anyagot (a vízben lévő szennyeződéseket). Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentrációs különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás.

 

A fordított ozmózis (FO) egy olyan víztisztítási megoldás, amely eltávolítja a szerves szennyeződéseket, az oldott részecskéket, a nehézfémeket, a baktériumokat és a vírosokat is az ivóvízből.

A tökéletes tisztítást az un. Vékony Film Membrán Technológia (VFMT) teszi lehetővé. A vizet egy speciális membrán szűri meg, ami csak a tiszta vízmolekulákat engedi át. A különféle szennyezőanyagok ezzel szemben nem tudnak a membránon áthatolni. Ezeket a rendszer a szennyvízelvezetőbe továbbítja.

Ha zárt rendszerben nyomást gyakorolunk az oldatra, akkor az oldószer, vagyis a tiszta víz átlép a hártyán a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú, "szennyezett" folyadék eltávozik. Ezzel az eljárással lehet a például a sót kiválasztani a tengervízből. A fordított ozmózis során tehát az oldószer (tiszta víz) áramlik külső nyomás hatására a félig áteresztő rétegen keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú felé (tisztított víz).

A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A víztisztításnak ez a módja minden eddiginél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

A fordított ozmózis az ivóvíz tisztításának ma ismert egyik leghatékonyabb technológiája.

 

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai:
- Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.
- Mindig a megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta friss ivóvíz.
- Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat
- Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből.
- Javítja az italok és ételek ízét.
- Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.
- Ideális a vasalók, kávéfoző, teafőző , párologtató üzemeltetéséhez, ugyanis a Ca és Mg hiánya miatt nem jelentkezik a vízkő.
   
A fordított ozmózissal létrehozott ivóvíz az emberi szervezet számára nagyon kedvező:
- Nem tartalmaz ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.
- Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit.
- Az ozmózis víz homeopátiás gyógymódokhoz jól használható.

Jelenleg az egyéb, ismert víztisztítási technológiák közül (szálas szűrők, aktív szenes szűrők, ioncserélő, desztillálás, UV fertőtlenítés, Fordított Ozmózis) a tiszta, jó szerkezetű, egészséges ivóvíz csapvízből történő nyerésére a legtökéletesebb megoldás a Fordított Ozmózis elve alapján működő víztisztító berendezése.

A piacon kapható berendezések ásványianyagokban nagyon szegény vizet állítanak elő ( 5-10 mg/l ).
Az ÁNTSZ előírása szerint az ivóvíz min. 50mg/l CaO megfelelő ( 5nk fok ) ásványi anyagot kell tartalmaznia.

Az általunk forgalmazott készülékekben elhelyezett ásványianyag-patron a megtisztított vizet előre meghatározott mennyiségű ásványi anyaggal látja el, így kellemes, jó ízhatású, forrásvíz minőségű ivóvizet nyerünk. Ezt a vizet a szervezet pár nap múlva megszokja és kívánja. A berendezés felszerelése után a család egyetlen tagjának sem jelent majd gondot, hogy az egészségéhez szükséges vízmennyiséget élvezettel fogyassza el. A Fordított Ozmózis ivóvíz tisztító berendezéssel hosszú távon biztosíthatjuk családunk tiszta víz szükségletét, amely hosszú távon mindannyiunk egészségének záloga.


Érdekességek


- A fordított ozmózist legelőször a haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására.
- A 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére.
- A 70-es években a műanyagipar fejlodése a membránok eloállításában lehetővé tette a fordított ozmózisos víztisztítás bevezetését a háztartásokban is.
- 1991-ben az öbölháborúban az amerikai hadsereg 8000 db RO membrános készüléket használt az ivóvíz előállítására.
- Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésben és a vesedialízis során nagyon hatékony a fordított ozmózissal tisztított víz használata.