A klór minden esetben megtalálható a háztartási vízvezetékekben. A klór jelenléte jó és egyben rossz hír is számunkra. Egyrészről a klór hatásos eszköze a víz fertőtlenítésének és a széleskörű mikrobiológiai járványok megelőzésének. Amíg a víz a tisztítótelepekről eljut a háztartásokig klórra van szükség, hogy tiszta és iható maradjon.

Ugyanakkor a klór reakcióba lép egyéb organizmusokkal és így melléktermékek (trihalometánok) keletkeznek, amik ártalmasak az egészségre.

A Harvard Egyetem és a Wisconsini Gyógyászati Egyetem együttes kutatásainak megállapításai szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a klóros víz fogyasztása és a gégerák kialakulása között. Más kutatások kimutatták, hogy azon nőknek akik naponta öt pohár sima csapvizet megisznak nagyobb az esélyük az elvetélésre.

Mivel a testünk úgy működik mint egy klór-szivacs egy zuhanyzás alkalmával 6-100 szoros klór- és egyéb vízben oldott méreg hatásnak vagyunk kitéve mintha ugyan azt a vizet meginnánk.


Mitöbb zuhanyzás közben a klór kloroformként kerül a levegőbe (ami köztudottan mérgező hatású gáz) amit belélegzünk. Ez különösen akkor lehet veszélyes ha légúti problémáink vannak, nem is említve a klór egyéb melléktermékeit, amik halálosak lehetnek a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyének számára.

A jó hír az, hogy könnyűszerrel csökkenthetjük a klórnak és egyéb mérgező anyagoknak való kitettségünket egy könnyű asztali szűrő vagy egy zuhanyszűrő beszerelésével.
   
Egyre nagyobb számban fordul elő a különféle ciszták és protozoák által okozott megbetegedés, amik a vezetékes vízbe jutva nagyon komoly betegségeket is okozhatnak, amelyek csak hosszas antibiotikumos kezeléssel hozhatók helyre.

Az ilyen szennyeződések eltávolítására csak a különleges fordított ozmózis elvén működő rendszerek jöhetnek számításba.
Sok fogyasztó tart - tegyük hozzá joggal -a vízben oldott fémektől, elsősorban az ólomtól, a mangántól és az alumíniumtól. Ezen szennyeződések alap esetben ritkán fordulnak elő a vezetékes vízben. Sajnos azonban az elavult vízvezetékrendszerből, a ház csöveiből és az ipari szennyezés folytán ezek mégis gyakran kimutathatók ivóvizünkben.

Az ilyen jellegű problémákra kínálnak megoldást a különféle vastalanító szűrőbetétek, az aktívszenes töltet és egyéb vízkezelő eszközök.